Ny seier i kampen mot Sellafield – reprosessering stenges i 2018

TV2 meldte tirsdag på sin nyhetssending kl 21.00 at atomanlegget Sellafield stenges innen 2018. – Neptune Network gleder seg over at mange års kamp for å få stengt reproduksjon av brukt atombrensel ved Sellafield etter alt å dømme vil bli stengt i 2018.

Kampen for å få kontroll med det høyaktive og mellomaktive atomfallet fortsetter, uttaler Neptune Network leder Frank Hugo Storelv. Bilde hentet fra aksjon på Sellafieldanlegget tidligere i år.

Seier nr 1 – utslippene av Techetium stanset

For flere år siden ble utslippene av Technetium 99 til sjø stanset etter mange års kamp og sterkt engasjement fra norske kommuner, regjeringen og det norske folk.

Seier nr 2 – produksjonen av nytt atomavfall stanses i 2018

Informerte kilder med god kunnskap om politiske forhold i Storbritania mener at anbefalingene som nå er blitt offentlige om å stenge anlegget innen 2018 kommer til å bli vedtatt. Det som skjer er at reproduksjon av nytt atomfall fra brukt brensel vil opphøre, og dannelsen av nytt avfall fra reprosseseringen opphører. – Dette er historisk og vil innebære et «tipping point» i kampen med å få kontroll på galskapen, uttaler Frank Hugo Storelv i Neptune Network.

Kampen om atomavfallet fortsetter

Arbeidet med å rydde opp på Sellafield kommer til å ta minst 100 år. Det arbeides fortsatt med å plukke ned Windscale Pile som kom i brann i 1958. Det er lagret enorme mengder atomavfall på området, herunder enorme mengder flytende høyaktivt avfall som utgjør en risiko for Norge. – Kampen med å få kontroll med det høyaktive atomavfallet må nå gis høyeste prioritet, uttaler Frank Hugo Storelv som advarer det norske folk mot å tro at kampen er over. – Vi har nå to konkrete eksempler på at norsk folkelig engasjement, godt støttet av flere norske regjeringer og norske kommuner har båret frukter. Å fjerne risikoen for ulykker og utslipper kommer til å ta mange år, og vi vil nå forsterke kampen for å fjerne denne risikoen istedet for å sprette Champagnekorkene, uttaler Neptune Network Frank Hugo Storelv som antagelig er den nordmann som har vært flest ganger på Sellafield sammen med norske politikere, kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for å få eliminert atomgalskapen.

Del innlegget: